Doelstellingen van het gezin
Het goed formuleren van doelen wordt nog wel eens onderschat. Vaak worden doelen geformuleerd vanuit een klinisch oogpunt, maar het is juist belangrijk om doelen te formuleren vanuit de perceptie van het gezin. Hierbij is het belangrijk dat het gezin zich gehoord en begrepen voelt. Het goed formuleren van de doelstellingen is daarom een goed startpunt om een brug te slaan naar de belevingswereld van het gezin. SOC Nederland helpt gezinnen om op laagdrempelige wijze hun persoonlijke doelen op papier te zetten. Doelstellingen kunnen betrekking hebben op de opvoeding, het gedrag van het kind of de ouder-kindrelatie.
Het is van belang om de verantwoordelijkheid
en de taken van de verschillende betrokken partijen goed vast te leggen in het gezinsplan.
Betrokken partijen
In de hulp, ondersteuning en zorg van verschillende partijen kan overlap zitten. Het is daarom van belang om de verantwoordelijkheid en de taken van de verschillende betrokken partijen goed vast te leggen in het gezinsplan. In het plan staat daarnaast beschreven welke partij optreedt als gezinscoördinator. De gezinscoördinator heeft een helicopter view van de gezinssituatie en is de hoofdverantwoordelijke voor het gezinsplan.
Evaluatie en vervolgafspraken
Op het moment dat er zorg en ondersteuning wordt geboden, is het van groot belang om de voortgang regelmatig te evalueren. Wat gaat goed en wat kan beter? Is het nodig om dezelfde hoeveelheid zorg en ondersteuning te bieden? Is er extra zorg nodig? Zijn de doelen van het gezin behaald? Zo nee, wat kunnen we doen om deze wel te behalen? Zomaar wat punten die we regelmatig evalueren. Op basis van de evaluatie maken we met het gezin en alle betrokken partijen nieuwe afspraken om zo steeds de beste zorg en ondersteuning te kunnen bieden die past bij de wensen en behoeften van het gezin.